Site Overlay

Vår underbara resa genom Sverige

När man har småbarn vill man att semesterresorna ska bli fina minnen för dem. Det finns många bra boenden runt om i Sverige och Norden som erbjuder barnfamiljer både äventyr och avkoppling. Vi brukar bila runt på våra semestrar och stannar på ett flertal ställen på vägen. Om man har ett speciellt mål, exempelvis Jönköping, och bråttom kan man ju, förutsatt att man bor i Stockholm, alltid ta flyg mellan Stockholm och Jönköping. Det går ju förvisso att ta flyg mellan några andra platser i landet också.

Vi föredrar som sagt att ta bilen. Med hjälp av den kan vi styra kosan vart vi vill, anpassa stoppen till när vi vill och ha med oss alla saker en barnfamilj behöver under några semesterveckor. Vi startar alltid i Uppsala eftersom vi bor där. Alltså har vi inte fått prova på de fina boenden som finns i denna trakt, som till exempel underbara Hotel Villa Anna som ligger centralt nära domkyrkan.

Under våra resor blandar vi boendeformer mycket. Vi kan stanna på mysiga bed&breakfasts eller vandrarhem. Vi kan hyra stuga, lägenhet eller bo ett par nätter på fina hotellet. Allt börjar med en grov planering hemma vid köksbordet. Var skall huvudparten av semestern tillbringas? Vilka boendealternativ finns det i området? Hur många dagar och vilka rutter vill vi använda för att komma dit och hem? Utefter denna plan letar vi boenden på vägen och på resmålet. Ibland måste man ha framförhållning och boka för att vara säker på att få en säng att sova i, men andra gånger har vi kört lite på måfå och ändå alltid fått en sovplats.

Vi skulle till exempel upp till Jämtland för att fiska, något som varmt rekommenderas för den sportfiskeintresserade. Vi hade planerat att köra hela vägen till vår bokade stuga i Svaningen på en dag, men verkligheten med bilkrångel och åksjuka barn satte stopp för den planen. I stället fick vi ett av våra finaste och mysigaste boenden på ett bed&breakfast i Liden, där vi övernattade.

Vår längsta, och av barnen mest uppskattade, resa tog oss runt hela Skandinavien. Vi tog oss till LEGO-land i Billund. Där bodde vi på ett jättemysigt ställe i Fitting under en veckas tid. På vägen ned stannade vi i Kolmården där vi bodde på Vildmarkshotellet. På vägen från Danmark upp till Norge stannade vi ett par nätter i Lysekil. Där bodde vi på det jättecharmiga Strandflickornas havshotell. I Oslo bodde vi på Scandic centralt i staden och nästa dag for vi vidare mot Bergen för att uppleva de fantastiska norska fjordarna. I Bergen bodde vi på Hotel Solheimsviken.

Resan tog oss vidare till Trondheim där vi stannade tre dagar på helmysiga Hotel Bakeriet. Från Trondheim tog vi oss över till vårt kära Jämtland där vi stannade en natt på Scandic i Östersund. Dagen efter körde vi hela vägen tillbaka till Uppsala eftersom vi börjat längta efter våra egna sängar och barnen efter sina roligaste leksaker.

Sverige och övriga Norden vimlar av fina boenden och spännande platser att uppleva. Det fungerar jättebra att resa med barn. Man måste inte planera allt.

solid-construction-classic