Site Overlay

Hotell och pensionat på film

Finns det någon som inte har hört talas om “Pretty woman”?” En rik affärsman plockar upp en prostituerad som han tar med till hotellet “The Beverly Wilshire”. Filmen kom 1990 men det är än idag populärt att bo på “Pretty-woman-hotellet”.

Denna status är det nog bara “Overlook hotel” som har lyckats uppnå. Ett avlägset hotell i Klippiga bergen dit “Jack Torrance” åker för att skriva en bok. Exteriört är det Timberline Lodge, Oregon, som står modell i filmen “The Shining”. Regissören, Stanley Kubrick, ombads använda andra rumsnummer än de som förekommer i Kings roman med samma namn.

Paris är en omtyckt stad att filma i och i filmen Da Vinci-koden sker upplösningen på anrika Ritz Paris. Inte långt därifrån ligger ännu ett “filmhotell”; Hotell Regina som blev känt efter filmen “The Bourne Identity”. Även Las Vegas, med sina pampiga hotell och kasinon, är en ofta filmad stad. Såväl Baksmällan, Ocean´s Eleven och Ocean´s Thirteen spelades in här, i vilka bl.a Hotell Bellagio är med i flera viktiga scener.

Och så självklart – familjeresorten “Kellermans Estate”, där “Baby” dansade dirty med “Johnny” till långt in på nätterna. När filmen “Dirty Dancing” hade spelats in på verklighetens Mountain Lake Lodge i Virginia, var det många som ville upp i bergen och dansa lite.

solid-construction-classic