Site Overlay

Bo på pensionat i Sverige

Att bo på pensionat kanske inte är det första de flesta tänker på när de planerar sin semester. Men, då är det värt att tänka en gång till. Nedan kan du läsa mer om vad begreppet pensionat innebär och varför du ska välja att spendera din semester på pensionat.

Därför ska du välja pensionat istället för vandrarhem

Det är inte bara klassiska pensionatplatser så som skärgårdar som lockar med sina pensionat. I Jämtland och Norrland finns det också gott om dem. Det gör att det är lätt att hitta något som passar hela sällskapet om ni väljer att spendera er semester på pensionat.

Pensionatets historia är en viktig del av Sveriges historia och pensionatet som logi har funnits i Sverige sedan 1500-talet, kanske till och med ännu längre tillbaka i tiden. Guldåldern för pensionaten var förmodligen under början av 1900-talet då många sökte sig till pensionaten för en möjlighet till avkoppling och rekreation. Precis därför bör du fortsätta semestra på pensionat i år också. Generellt sätt så ligger många pensionat väldigt fint i naturnära miljöer oavsett om naturen runtomkring är skärgården, skogen, stora parker eller stränder.

Det finns pensionat från Ystad till Haparanda och det är egentligen bara du själv som avgör hur långt bort du vill åka. Att bo på pensionat på hemmaplan kan nämligen också utgöra en bra grund för din semester. Och det var precis på det sättet som många semesterfirare utnyttjade pensionaten i Sverige under slutet på 1800-talet och fram till 1900-talets mitt ungefär. Dessutom kan det vara lika spännande att upptäcka miljöer i sitt närområde så som på andra platser i Sverige. Oavsett om du föredrar att ligga på en klippa och lyssna på havet eller vandra i skogen är det en bra idé att bo på ett pensionat. Om ni ska vandra kan det vara en fördel att ha med sig en vattenflaska, eller varför inte välja en av många vattenflaskor med snyggt tryck som livar upp stämningen lite. Som ni säkert märkt är det vanligt att företag sprider sin logga genom denna typ av tryck.

Det finns gott om pensionat i Sverige och i resten av Norden också förstås. Danmark och Norge har också en tradition kring pensionat, rekreationskulturen finns förstås på andra ställen i Europa och övriga världen också.

Skillnaden mellan ett pensionat, ett vandrarhem och ett hotell är inte alltid så lätt att definiera. Den största skillnaden är att ett pensionat ofta erbjuder mer för sina gäster än vad hotell och vandrarhem gör. Det ingår ofta hel- eller halvpension när du bor på ett pensionat vilket leder till att du som gäst erbjuds mer. Oftast innebär det exempelvis att du utöver frukost också får lunch eller middag. I många fall ingår även aktiviteter av olika slag, allt ifrån guidade turer i naturområden till möjligheten att sätta ihop picknick-korgar och mycket annat.

solid-construction-classic