Site Overlay

De lyxiga pensionaten – societetshusen

Pensionaten i Sverige har genom åren varit många till utbuden och varierande vad gäller service, lyxighet och priser. De lyxigaste och mest ansedda pensionaten är societetshusen som bland annat finns på orterna Utö, Dalarö och Furusund. Medan andra mer blygsamma och överkomliga pensionat med en standard för medelklassen finns på bland annat iPensionatsöarna/i i Stockholms skärgård. För att få ekonomisk hjälp med att som egenföretagare uppföra ett eget pensionat kan man besöka capcito.com för rådgivning och hjälp. De lyxiga societetshusen är idag väldigt sällsynta, åtminstone aktiva som societetshus i klassisk bemärkelse såsom de användes i slutet av 1800 -talet och början av 1900- talet, som ett lyxigt tillhåll för de välbärgade. De flesta har antingen omvandlats till privata ägor, byggnadsminne eller rivits.

Societetsparken i Varberg

iSocietetsparken /i i Varberg är ett av de bevarade och aktiva societetshusen idag som fortfarande används i nöjeslivet för många besökare i Varberg. Byggnaden började byggas 1883 och stod klart 1886 och var till en början ett tillhåll för de välbärgade i samhället, där de samlades för att dela sina sällskapsliv. Så till en början var inte pensionatet tillgänglig för alla, utan för de som hade råd helt enkelt. Det var inhägnat och för att komma in krävdes att man betalade entréavgift. För det fick man tillgång till allt pensionatet hade att erbjuda såsom musikunderhållning, mat, dans, lekställe för barnen, gymnastiksal och kägelbana.

Idag erbjuder societetshuset diskotek, restaurang, café, pub och nattklubb. Det är en självklar del av Varbergs nöjesliv. Omgiven runt societetsparken är tennisbana, lekplats, minigolfbanor och en utomhusscen.

Societetshuset i Marstrand

Marstrands societetshus är en av de få fullfjädrade societetshus som finns kvar i Sverige och invigdes 1887 till ära för Oscar II. Den har sedan dess fungerat som en festvåning. 2005 stod huset klart efter en omfattande renovering och är nu i toppskick med nytt och modernt kök, festvåning och barer. Det planeras att även öppna en så kallad pop-up restaurang till 2019 som kommer vetta ut mot havet via den övre terrassen. Vidare finns det även ett “båtell” i form av vandrarhem anslutet till societetshuset där det finns inomhuspool och tillgång till delat kök och badrum.

Societetshuset i Öregrund

Ett av de andra mer välbevarade societetshusen är Öregrunds societetshus. Lokalen fungerar som en samlingslokal och byggdes 1893. Idag ägs och drivs den av Öregrunds bygdegårdsförening som utvecklar och förvaltar huset. De aktiviteter som anordnas och kan bokas in är bland annat konferenser, bröllop, konserter och stora fester. Byggnaden förvaltas för dess bevarande och hyresintäkterna används för att underhålla huset. Bland annat har man lagt ner pengar på att bygga ut köket och huset har även målats om ett flertal gånger ut- och invändigt. Det går även att bli medlem i föreningen för att vara med och bidra och utveckla societetshuset.

solid-construction-classic