Site Overlay

Att öppna ett pensionat

Alltfler svenskars dröm är att starta upp ett eget pensionat någonstans i landet för att undkomma vardagens stress i storstaden där måsten och ständig konkurrens hör till livet. Längtan ut på landsbygden växer sig allt starkare och ett pensionat är det optimala sättet att rå om sig själv och samtidigt leva på sin dröm. Men att öppna ett pensionat är inte bara guld och gröna skogar även om det råkar ligga beläget nära båda. Det kräver en hel del utgifter och inte sällan ett lån för att man ska kunna förverkliga sin idé. Dock ångrar man sig sällan när man väl provat på livet på landet. För att starta ditt pensionat utan att krångla med en massa storbanker, kan du gå in på sajten enklare.se och hitta det perfekta lånet. Där kan du låna upp till 500 000 kronor för att komma igång.

Starta hotellverksamhet

Att starta upp en hotellverksamhet kräver vanligtvis ingen som helst utbildning och faktum är att en mängd olika personer från olika yrkeskategorier gör det när de börjar tröttna på sitt gamla liv. Dock är det viktigt att läsa på om hur det går till och vad som krävs för att det ska bli en lyckad affär som består. Till en början är det många registreringar och tillstånd som krävs för att du inte ska åka på böter eller problem.

Ett tillstånd som fordras är godkännande från Polisen om du har fler än 5 gästrum och inhyser fler än 9 gäster. Är det mindre siffror än så, räknas det som en egen verksamhet hemma och tillstånd behövs inte. Det som dock krävs är serveringstillstånd för mat och alkohol samt tillstånd för enskild avloppsanläggning med mera.

Du måste även ha bygglov om du ska bygga ett hotell eller ett pensionat i den miljö du tänkt. Bygglovet ansöks om hos kommunen där din verksamhet ligger, och då kommunen inte alltid är de mest kvicktänkta, kan det vara bra att vara ute i god tid. Bygglov gäller både om du ska bygga nytt eller bygga till, alternativt göra om på befintlig tomt eller fastighet.

Miljöregler och hälsoskyddsregler är andra aspekter att ta hänsyn till. En hotellföreståndare har stort ansvar, inte minst när det gäller smittskyddslagen. Dina lokaler måste således uppfylla de krav som ställs på dem. Även här kontaktar du din kommun för att få guidning och vägledning. Att missa ett tillstånd kan vara förödande så var noga med att du bockar av alla krav.

Starta pensionat utomlands

Det går lika bra att starta hotellverksamhet utomlands, men då är det givetvis andra lagar som måste efterföljas. Populära länder att upprätta pensionat i är bland annat Italien, Spanien eller England. Tänk dock på att i vissa av dessa länder är myndigheterna kända för sin snåriga byråkrati, så att vara påläst och ha bra uppbackning är A och O.

solid-construction-classic