Site Overlay

Pensionat eller hotell – vad ska man välja?

Valet är kanske inte självklart, särskilt inte om det är prislappen som styr. Även nivån på service, bekvämlighet och tillgänglighet bör tas i beaktande när man ska välja. På ett hotell finns det oftast mer personal, fler rum och därmed fler gäster att ta hänsyn till, ett mer centralt läge och större möjligheter att erbjuda diverse bekvämligheter.

På ett pensionat är rummen, och övriga utrymmen, mer spartanskt inredda. Där finns generellt ett mindre utbud bekvämligheter och aktiviteter, och ligger inte sällan lite avskilt. Vanligast är att man bokar helpension på pensionat, medan det oftast ingår enbart frukost när man bor på hotell.

Hotellfrukost i sig kan vara en bidragande orsak till att välja den boendeformen. Många upplever det som lyx att sitta länge, och att kunna äta godsaker man normalt inte dukar upp hemma. Vill man ändå ha ett enklare boende med helpension, innebär det att boende, städning och måltider ingår, ibland även aktiviteter av olika slag. Det blir ett intimare och i vissa fall gemytligare sätt att bo och umgås med främmande människor, och ibland också ett gyllene tillfälle att möta och lära känna människor man aldrig tidigare mött eller skulle ha pratat med. Det kan också vara intimt på så sätt att det är gemensam dusch och toalett, det kan man tänka på att fråga vid bokning om det är så att man föredrar att ha just dessa faciliteter på rummet.

Som med det mesta i livet så finns det både för- och nackdelar med båda sakerna. Numer går det att hitta bra och relativt billigt boende även på de mer centrala hotellen, men förmodligen inte till den prislapp som ett pensionat kan erbjuda. Under 500-lappen går det att hitta logi för på ett litet, mysigt pensionat, och riktigt så billigt kommer man nog inte undan på de mest avlägsna hotell.

Tips på prisvärt boende i Europa

I staden Aracena i Andalusien ligger Finca Valbono, ett hostel för dig som söker lugn, ro och god mat. Även Primavera Hostel ligger i Spanien, i Barcelona. Detta hostel passar dig som söker komfort och god service till en billig peng.

I London, England tar vi in på Rowan Park Lodge, ett litet B & B för dig som vill bo enkelt med närhet till kommunikationer. Nästa stopp blir i Prag, där Miss Sophie’s hostel är en favorit som ligger med närhet till lokala restauranger, kaféer och butiker. När vi sen tar oss till Italien och Rom, finner vi Hostels Alessandro of Rome, två karakteristiska hostels mitt i närheten av Termini station.

solid-construction-classic