Site Overlay

Bed and Breakfast

Bed & Breakfast, eller rum med frukost, finns det gott om runt om i Sverige. Bara i Skåne finns cirka 230 stycken och fler och fler börjar dock erbjuda rum med frukost runtom i landet.

Vad är då Bed & Breakfast?

Vad skillnaderna är, och vart gränserna går, för att kalla en verksamhet för B & B, vandrarhem eller pensionat (även väghotell finns) är relativt flytande. En del väljer att rätta sig efter kundgrupp, andra efter sin egen uppfattning om hur man vill att den egna verksamhetens ska profileras. I grund och botten handlar det om ett rum med frukost, det ska vara en småskalig rörelse i vilken privatpersoner väljer att hyra ut ett eller ett par rum som oftast ligger i direkt anslutning till den egna bostaden. Som besökare/gäst bör man tycka om det personliga mötet och vara öppen för att dela faciliteter som dusch och toalett.

ett pensionat är det brukligt att sängkläder och handdukar ingår, likväl som städning. Det är en skillnad som finns jämfört med vandrarhem, där man ofta får tillhandahålla sånt själv. På ett vandrarhem är det generellt sett självhushåll som gäller, medan det på ett pensionat oftast serveras frukost och ibland andra måltider. Just frukosten är ju central, därav benämningen Bed & Breakfast. Som gäst vill man gärna att frukosten ska vara lite utöver det vanliga, man vill känna att det är något annat än frukosten man äter hemma. De måltider som serveras på ett B & B är sällan avancerade, även om de generellt är hemlagade och av god kvalitet.

B & B som företags- och boendeform blir allt vanligare, särskilt längs landets turiststråk. Privatpersoner ser en vinst, både ekonomiskt och socialt, med att erbjuda turister ett rum med frukost en natt eller två, ibland i kombination med ett eget café och/eller någon form av butik.

solid-construction-classic