Site Overlay

Huvudstadens smultronställen

Vi ska ta oss runt lite i Stockholms skärgård och första nedslaget blir på Svartsö Skärgårdshotell & vandrarhem, där man kan välja mellan ett enkelt och ett något lyxigare boende. Vill man hyra hela huset går det också bra. Frukostbuffén avnjuts med havsutsikt i matsalen. Om man gillar att promenera, jogga eller bara ströva omkring finns det fina spår och stigar och i den lokala lanthandeln säljs lokala livsmedel. Affären håller också i öns cykeluthyrning. Varför inte ta en cykeltur till den lokala restaurangen Svartsö krog, för att njuta av en härlig måltid? Här serverar man både lunch och middag.

I Sandhamns Missionshus äter man sin frukost i det som en gång tjänade som kyrksal. Även för icke-övernattande gäster är frukosten tillgänglig, precis som värdshusets middagsmeny. Vill man går det att hyra lokalen i sin helhet. Sandhamn, som besöktes flitigt av turister redan på 1800-talet, erbjuder härliga bad, fin natur och butiker, rökeri och ett par restauranger.

Gillar man att spela golf, eller bara att njuta av den genuina skärgårdsmiljön, ska man absolut boka övernattning på Smådalarö gård. Denna gårdsbyggnad lät sjökapten Blom bygga år 1810, i syfte att använda den som festlokal samt vid större middagar. Här får romantikern sitt lystmäte i form av vacker och vilsam inredning i såväl rummen som i övriga byggnaden. Här serveras man välsmakande mat med tema skärgård och man tar sig enkelt till och från Stockholm city på endast 40 minuter om man har bil.

Året var 1914, på en karg klippa med endast havet och naturen som grannar, byggdes ett sommarhus vilket var det enda huset på ön. Stora Kalholmen står kvar, fortfarande i ensamt majestät på ön, men drivs numer som ett nästintill undangömt och mycket spartanskt vandrarhem. Här kan man inte förvänta sig vare sig grannar, rinnande vatten eller lagade måltider. Det man önskar äta och dricka får man ta med sig själv, likaså vatten.

I Stockholms södra skärgård ligger Utö, och Utö värdshus. Inredningen andas skärgård och här badar man i samma vatten som bland andra Strindberg och Taube har badat i. Vill man boka den fina ”minisviten” får man fin hamnutsikt på köpet och på det här värdshuset serveras det såväl lunch som à la carte.

Under 1920-talet fanns en det barnkoloni på Salnö gård, ett gammalt skärgårdshem som efter kolonins tid har renoverats och drivits som ett småskaligt hotell sedan början av 90-talet. Man har valt att arbeta med ett ekologiskt tema och har lyckats inreda alla rum i lantlig och vacker stil. I Kaptenssalen blir man serverad middag om man så önskar, annars kan man välja att äta den hos Fru Flora – gårdens lusthus. På vägen dit kan man passa på att hälsa på gårdens får och islandshästar.